Osteopathie Cindy de Nooijer
Boek uw afspraak

Fontanel weetjes

De fontanel, ik merk in de praktijk dat best veel pappa’s en mamma’s de plek boven op het hoofdje van het kindje een beetje “eng” vinden. Er wordt natuurlijk altijd voor gewaarschuwd. De hersenen worden ter hoogte van de fontanel echter wel beschermd door het stevige bindweefsel tussen de schedeldelen en het harde hersenvlies.

In mijn praktijk is bij het behandelen van de baby’s niet alleen de behandeling zelf belangrijk. Voorlichting en uitleg geven is ook belangrijk, dus ook over de fontanel. Omdat de ouders dat vaak een lastig plekje vinden, help ik de ouders vaak even voelen aan de fontanel, gewoon heel zacht met een platte vinger over de randjes gaan. Hier onder nog meer weetjes over de fontanellen.

Weetjes over de fontanellen!

1. De fontanel aan de bovenkant van het hoofdje is niet de enige fontanel, als baby’s geboren worden zijn er 6 fontanellen, een aan de voorkant(grote), een aan de achterkant(kleine) en aan iedere zijkant nog twee(waaronder een ter hoogte van je slaap).

2. De grote fontanel is ruitvormig en bij de geboorte is de diameter ongeveer 2,5 cm.

3. De kleine fontanel, die meer op het achterhoofd zit is driehoekig en is minder makkelijk te voelen dan de grote.

4. Je kunt een kloppend gevoel zien/voelen in grote en kleine fontanel, dit is normaal.

5. De grote en kleine fontanel, zijn voor verloskundigen een belangrijk punt om te bepalen hoe het hoofdje van je baby’tje ligt tijdens de bevalling.

6. De kleine fontanel aan de achterkant en die aan de zijkant zijn dichtgegroeid rond de leeftijd van 6 maanden.

7. De grote fontanel sluit zich als je kindje tussen de 12 en 18 maanden is.

8. De fontanellen zijn erg belangrijk, ze zorgen er samen met de schedelnaden voor dat de delen van de schedel tijdens de bevalling een klein beetje over elkaar kunnen schuiven zodat het schedeltje kleiner wordt.

9. Na de bevalling zorgen de fontanellen ervoor dat de schedel kan groeien, de snelle groei van de hersenen zorgt ervoor dat de schedeldelen uit elkaar geduwd worden.

10. Daarom meten ze op het consultatie bureau ook altijd de schedelomtrek, om zo de groei van de schedel te kunnen volgen, als de groei niet goed is, kan dat betekenen dat er een schedelnaad te vroeg dicht gegaan is of dat de hersenen onvoldoende groeien.

11. Heeft je baby’tje een afplatting, dan is het van belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken van een osteopaat en/of kinderfysiotherapeut. De groei van de hersenen/schedel gaat namelijk het hardst in het eerste half jaar. Hoe vroeger je in die periode helpt, hoe makkelijker het te corrigeren is. Ook komt het soms voor dat er een schedelnaad niet is aangelegd, of te snel dichtgegroeid is, dan is het belangrijk om naar de kinderarts te worden verwezen.

12. Als je kindje moet huilen, persen of aan het eten is, kan de fontanel wat bol staan. Dat is geen probleem. Staat de fontanel echter constant gespannen en bol, dan kan dat een teken van een infectie of hersenvliesontsteking zijn. Dan is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.

13. De fontanel kan ook ingevallen zijn. Is dit van korte duur? Dan is het niet direct een probleem. Blijft het langer en heeft je kindje diarree, dan kan het een teken van uitdroging zijn.  Altijd handig om in de gaten te houden.

Heb je nog vragen over de fontanellen, stel ze gerust via mijn Facebook of Instagram pagina!

fontanellen